Składniki

Ciasto:

  • 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
  • 1 kg śliwek węgierek przepołowionych i odpestkowanych (lub innych owoców) mogą być mrożone

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła

Przygotowanie

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi objętość (około 1,5 godziny). Żeby przygotować kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (ponownie pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 - 60 minut). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.

Autor

Dodaj komentarz

Komentarze

Brak komentarzy

Dlaczego warto u nas kupować?

Dopisz się do newslettera i zgarnij 20 zł na zakupy!