Najlepsze ciastka owsiane z bakaliami możesz zrobić samodzielnie. Przygotowanie zajmie niewiele ponad kwadrans, pieczenie do 30 minut. Wypróbuj przepisy na ciastka z bakaliami w wersji fit, bez masła oraz z czekoladą i migdałami.
Domowe ciastka owsiane
Nadają się zarówno do podania gościom, jak i jako zdrowsza przekąska podczas oglądania filmu. Sprawdzą się podczas górskich wędrówek i wypadów za miasto - dostarczą energii, zaspokoją głód, a jednocześnie nie zajmują wiele miejsca.
Samodzielne przygotowanie ciastek owsianych z bakaliami jednocześnie daje nam gwarancję odpowiedniego składu - nie znajdziemy tu konserwantów, sztucznych barwników itp. Jednak trzeba pamiętać, że trwałość takich ciastek jest znacznie krótsza niż kupnych. Zależnie od składu, możemy przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu (latem nawet w słoiku w lodówce) maksymalnie do tygodnia. Mrożenie nie jest wskazane - płatki mogą stracić swoją chrupkość.
Przepis na fit ciastka owsiane z bakaliami
Wentyl bezpieczeństwa dla osób na diecie, które nie potrafią wytrzymać bez słodkości. Ciastka owsiane w wersji fit, bez mąki i jajek, to najbezpieczniejsza wersja słodkości do schrupania.
Składniki
- 
200g płatków owsianych 
- 
1 banan 
- 
2 łyżki mielonego siemienia lnianego 
- 
3 łyżki sezamu 
- 
garść rodzynek 
- 
garść żurawiny 
- 
2 łyżki płynnego miodu 
- 
5 łyżek gorącej wody 
Siemię lniane zalewamy w kubku 5 łyżkami gorącej wody i energicznie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i w misce rozgniatamy banana. Mieszając, dodajemy płatki owsiane, miód, sezam, rodzynki, żurawinę. Na koniec polewamy wszystko wodą z siemieniem i mieszamy, aż składniki dobrze się zwiążą.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto, formując je w małe, spłaszczone ciastka. Pieczemy przez 30 min.
Ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą
Delikatne ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady, która rozpływa się w ustach i migdałami, które nadają ciastkom delikatnej chrupkości.
Składniki
- 
3 szklanki płatków owsianych 
- 
pół szklanki cukru pudru 
- 
pół szklanki posiekanych migdałów 
- 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 
100g gorzkiej czekolady 80 proc. 
- 
100g masła 
- 
1 jajko 
- 
2 łyżki miodu 
- 
2 łyżeczki aromatu waniliowego 
- 
2 łyżki oleju 
Zaczynamy od posiekania migdałów i czekolady na drobne kawałki. Odkładamy je na bok. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy do niej cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło, jajko, miód, aromat waniliowy i wszystko razem miksujemy.
Do masy dodajemy posiekane migdały z czekoladą i delikatnie mieszamy składniki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze w równych odstępach i delikatnie spłaszczamy. Zanim włożymy do piekarnika, ciastka smarujemy od góry olejem przy użyciu pędzelka. Pieczemy przez ok. 20 min.
Ciastka owsiane z bakaliami i orzechami bez masła
Klasyczna wersja płatków owsianych z bakaliami w nieco lżejszej wersji - masło można tutaj zastąpić olejem. Dzięki temu uzyskamy delikatniejszy smak.
Składniki
- 
2 szklanki płatków owsianych 
- 
pół szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich) 
- 
pół szklanki ziaren (np. słonecznik, sezam) 
- 
pół szklanki rodzynek 
- 
1 jajko 
- 
3 łyżki miodu 
- 
1 szklanka mąki pszennej 
- 
pół szklanki cukru pudru 
- 
pół szklanki oleju słonecznikowego 
- 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
W dużej misce mieszamy roztrzepane jajko, mąkę pszenną, miód, olej, proszek do pieczenia, cukier puder. Gdy uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję, cały czas mieszając, dodajemy płatki owsiane, orzechy, ziarna, rodzynki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, a na blachę kładziemy papier do pieczenia. Następnie ciasto formujemy w kulki, które po ułożeniu na blasze delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez 20 min, aż ciastka będą zrumienione.
 
            